Verduurzamen van uw VvE: Onze tips.

Geschatte leestijd: 13 minute(s)

Verduurzamen van uw VvE, Onze tips.

Verduurzamen: het toverwoord anno 2022. En niet zo gek ook gezien de huidige energie- en woningcrisis, de stikstofcrisis, klimaatcrisis, enzovoort. Maar hoe gaat u als VvE om met verduurzaming? Welke regels zijn er van toepassing en waar moet u op letten? Als VvE beheerder weten we als geen ander hoe lastig dit proces is. U kunt het natuurlijk aan ons uitbesteden, maar u kunt ook proberen om met onze handige tips een goede, eerste slag te slaan met het verduurzamen van uw Vereniging van Eigenaren.

Als VvE ontkomt u er niet aan: verduurzamen is in elke sector een vereiste. En hoewel dit voor toekomstige woning- en pandeigenaren een mooie ontwikkeling is, wordt er heel wat gevraagd van de huidige eigenaren, beheerders en bewoners. Zeker in financieel opzicht wilt u voorkomen dat u wordt leeggezogen door de kosten die hiermee gemoeid gaan. Vaak hebben professionele vastgoedbeleggers en woningbouwverenigingen hier potjes voor gemaakt en reserves voor opgebouwd.

Maar als eigenaar binnen een VvE zal de uitdaging hierin groter zijn. De budgetten die er zijn, zullen vaak bedoeld zijn voor (planmatig) onderhoud van het complex, maar niet voor verduurzaming. Er zal dus op andere manieren geld vrij moeten worden gemaakt om te verduurzamen. En dat is alles behalve makkelijk. Zeker als VvE, met een diversiteit aan verschillende eigenaren, die samen tot een besluit moeten komen. Om het nog maar niet te hebben over de operationele- en administratieve rompslomp.

Verduurzamen hoeft echter niet te veel te kosten. En als u het echt goed doet, levert het zelfs nog geld op ook! We delen graag onze tips.

1. Communicatie is de sleutel.

Om het verduurzamen van de VvE zo soepel mogelijk te laten verlopen, is communiceren het allerbelangrijkst. Maak uw leden duidelijk wat het de vereniging (en de leden) oplevert en wat er onmisbaar is om de verduurzaming te laten slagen. Schep duidelijkheid over waar de investeringen heen gaan, stel een duidelijk stappenplan op en betrek alle leden bij de verduurzaming. Al met al scheelt dit een hoop werk en werkt u samen naar een praktisch doel toe.

2. Verduurzamen vergt planning.

Om in te haken op de eerste tip: maak een stappenplan. Zodra u deze concreet heeft gemaakt, kunt u namelijk ook veel beter planningen maken en deze meenemen in het onderhoudsplan. Zo weet u meteen wat u nodig heeft, ook in financieel opzicht. Daarop voortbordurend kunt u – om ook meteen in te haken op de eerste tip – de eigenaren en/of gebruikers op de hoogte brengen en informeren over de plannen om te verduurzamen. Uiteindelijk heeft iedereen baat bij een duidelijke planning.

3. Inventariseer.

Het belangrijkste is weten waar u aan toe bent. Inventariseer voordat u gaat verduurzamen. Wat heeft u nodig? Wat zijn de wensen van de andere leden van de VvE? Wat staat er al in het meerjarenonderhoudsplan en wat mag daar nog aan worden toegevoegd? Denk ook aan de subsidies die voor het verduurzamen beschikbaar zijn vanuit de overheid. En heeft u specialisten nodig of kan het werk door de VvE zelf worden uitgevoerd? Weeg elke mogelijkheid af en maak een complete inventarisatie van de uit te voeren werkzaamheden.

4. Bereid u goed voor op het verduurzamen.

Zodra alle wensen, taken en benodigdheden in kaart zijn gebracht, kunt u alles samenvoegen. Vaak blijken veel van de wensen van leden onder dezelfde noemer te vallen. Ook kunt u nu gaan nadenken over het financiële plaatje: wat gaat alles kosten precies? Vraag zoveel mogelijk offertes op, vergelijk de mogelijkheden en beslis uiteindelijk welke opties het best passen bij uw VvE. Verduurzamen hoeft niet teveel te kosten als u weet hoe en waar u moet zoeken.

5. Nu kunt u het verduurzamen realiseren.

De offertes zijn binnen, de mensen die het werk mogen uitvoeren aangenomen, het verduurzamen kan beginnen!
Nu is het een kwestie om alles in goede banen te leiden en eventuele uitdagingen voor te zijn door tijdig te anticiperen. En als de planning duidelijk en helder is gecommuniceerd, zal het verduurzamen spoedig verlopen. Ondervindt u toch problemen met het verduurzamen? Als VvE beheerder helpen we u graag om dit proces te begeleiden en uit handen te nemen.

Maar wat kost het verduurzamen dan precies? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven en bewust de reden dat we hier niet te diep op in zijn gegaan in deze blog. Wat verduurzaming kost verschilt per VvE. Mocht u toch benieuwd zijn naar de kosten en daar hulp bij nodig hebben? NH Vastgoed staat voor u klaar. Samen kijken we naar wat u nodig heeft, wat er moet gebeuren en wat daar vrij voor moet worden gemaakt. Zo komt u nooit meer voor verrassingen te staan.

Met VvE beheer van NH Vastgoed weet u zeker dat uw Vereniging van Eigenaren op passende wijze wordt beheerd. Zonder gedoe en zonder zorgen. Wilt u meer weten over onze dienstverleningen? Ga naar onze website en laat u informeren. U kunt ons ook bereiken via onze contactgegevens. Mocht u willen weten wat het precies kost? Vraag direct een offerte aan en zie hoeveel u gaat besparen.

NH Vastgoed

Meer weten over VvE beheer en onze werkwijze? Neem dan direct contact met ons op via het contactformulier of bel met ons. 

085 002 33 37
info@nhvastgoed.nl

Dit bericht delen?

Wellicht vind je
dit ook interessant…

TEAM

TEAM

Yes! Daniëlle is gestart bij NH Vastgoed en VvE beheer als Accountmanager VvE. Wij hebben...

Lees meer