Storm op komst: hoe voorkomt u stormschade?

Geschatte leestijd: 10 minute(s)

NH Vastgoed en vve beheer Storm op komst: hoe voorkomt u stormschade?

December is weer aangebroken en we weten allemaal wat dat betekent: storm op komst. Dit zorgt ook bij de VvE’s voor extra zorgen. Voorkom de nodige stormschade!
Hoe? Dat leggen we uit in deze blog.

Hoe zorgt u ervoor dat u stormschade binnen de VvE minimaliseert? En wat doet u op het moment dat er wel sprake is van stormschade?

Stormschade voorkomen.

Er zijn veel preventieve maatregelen die u kunt nemen die stormschade helpen voorkomen. Bijvoorbeeld door mogelijke kwetsbaarheden in kaart te brengen kunt u al vroeg in het jaar anticiperen. Toch heeft u ook te maken met bewoners en mensen die gebruikmaken van het complex. En hoe kunnen zij bijdragen aan de veiligheid van het pand?

1. Sluit ramen en deuren.

Een beetje een open deur misschien, maar het zal u verbazen hoe vaak mensen dit vergeten. Want hoe lekker een fris windje door het huis ook is, menig ramen, deuren en inboedel sneuvelen tijdens een storm doordat er een raam of deur nog op een kier of zelfs open staat. Veel stormschade kan hiermee dus al voorkomen worden.

2. Haal zoveel mogelijk inboedel naar binnen.

Zorg dat mensen hun spullen van hun balkon, uit hun tuin of van het (dak)terras halen wanneer er een storm op komst is. Spullen die wegwaaien zorgen voor miljoenen euros aan schade ieder jaar. Wijs inwoners op het feit dat wanneer er sprake is van stormschade, de VvE ook meer onderhoud zal moeten uitvoeren. Wat weer betekent dat bewoners mogelijk meer servicekosten moeten betalen iedere maand.

3. Meld stormschade direct bij de VvE beheerder.

Het zal niet altijd mogelijk zijn om stormschade te voorkomen, hoe goed u zich ook voorbereidt. In dat geval is het belangrijk om stormschade zo snel mogelijk te vermelden bij de VvE beheerder. Breng daarbij alle schade in kaart en maak zoveel mogelijk foto’s. Zo kan de beheerder een gedegen rapport opstellen en is de kans op een schade-uitkering groter.

Verzekeren tegen stormschade.

Natuurlijk zijn bovenstaande tips alléén niet genoeg. Als VvE beheerder adviseren we standaard bepaalde verzekeringen die stormschade (voor een deel) vergoeden. Heeft u deze verzekeringen niet? Dan zullen de kosten van het herstel van de schade bij de eigenaren van de VvE komen te liggen.

Daarom zullen de volgende verzekeringen niet onhandig zijn:

Opstalverzekering

Een appartementencomplex moet extra goed verzekerd zijn. Een splitsingsakte schrijft dan ook een opstalverzekering voor. U bent dan verzekerd tegen inbraak-, brand- en stormschade. Weet wel dat deze verzekering casco (het ‘kale’ gebouw) verzekerd. Wanneer eigenaren een nieuwe keuken of badkamer plaatsen, bijvoorbeeld, zullen zij dit zelf extra in de inboedelverzekering moeten meeverzekeren.

WA-verzekering

Uw gebouw kan ook schade brengen aan de eigendommen van anderen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als er een dakpak van het dak van uw VvE waait op de auto van een ander. Of als er een boom omwaait uit de gemeenschappelijke tuin van de VvE en een ander gebouw beschadigd. In deze gevallen biedt de WA-verzekering uitkomst.

Stormschade, en nu?

Zoals eerder beschreven, is het noodzakelijk stormschade zo snel mogelijk te melden bij de beheerder en de verzekering. Ga niet zelf provisorisch gaten dichten of schade oplossen. Deze schades worden namelijk niet meer gedekt en vergoed door de verzekering. Vaak wordt er gevraagd naar foto- en beeldmateriaal van de schade, zodat de verzekering kan vaststellen welke schade vergoed wordt. Vaak wordt er een schade-expert langs gestuurd om de schade vast te stellen en de vergoeding te bepalen.

Met VvE beheer van NH Vastgoed weet u zeker dat uw Vereniging van Eigenaren op passende wijze wordt beheerd. Zonder gedoe en zonder zorgen. Wilt u meer weten over onze dienstverleningen? Ga naar onze website en laat u informeren. U kunt ons ook bereiken via onze contactgegevens. Mocht u willen weten wat het precies kost? Vraag direct een offerte aan en zie hoeveel u gaat besparen.

NH Vastgoed

Meer weten over VvE beheer en onze werkwijze? Neem dan direct contact met ons op via het contactformulier of bel met ons. 

085 002 33 37
info@nhvastgoed.nl

Dit bericht delen?

Wellicht vind je
dit ook interessant…

TEAM

TEAM

NH Vastgoed en VvE beheer B.V. groeit door. Daarom komt Patricia ons team per april versterken als...

Lees meer